Wednesday, December 17, 2008

Di persimpangan jalan


Tidak. Apa yang tertera diatas bukanlah sekeping potret Ayah Pin tetapi gambar sepasang kasut. Sepasang kasut yang dimiliki oleh aku.

Dah agak lama juga kasut tersebut berkhidmat untuk aku. Agak-agak lebih kurang dalam lingkungan 2 tahun.
Detractors aku kata ianya kelihatan seperti kasut ballet. Tipikal homofobik la tu.

Bagi aku, reka bentuknya lebih kelihatan seperti sepasang kasut Kung-fu yang digunakan oleh Jackie Chan dalam wayang gambar Drunken Master.

Apa yang membuatkan aku tertarik pada jenis kasut ni masa mula-mula beli dulu adalah yang pertama, ianya mudah disarung.

Kedua, harganya yang begitu berpatutan dan tidak menjangkaui bajet, atau dalam erti kata lain, murah.

Dan yang ketiga, kasut ni agak ringan, maka ianya tidaklah sesuai untuk dilempar pada muka George W Bush, yang kini bakal menjadi mantan Presiden Amerika Syarikat.

Masa mula-mula dulu memang sesuai jugak aku pakai ke mana-mana majlis; baik yang formal mahupun tidak. Jumpa royalty ke, VVIP ke, pedulik apa, aku tetap pakai kasut cabuk ni.

Tapi sekarang ni aku sendiri rasa dah tiba masanya untuk kasut ni pergi dan digantikan dengan sepasang yang lebih berkualiti.

Aku sedang memikirkan sepasang kasut yang berjenama belang tiga. Ironinya ia jenis kasut berlari. Bukan aku nak lari tetapi keringanannya membuatkan aku berkenan.

Dan kalau aku angkat jugak, ianya berkemungkinan besar akan meninggalkan lubang yang besar didalam dompet aku.

Tapi kalau sebaliknya pula, kemana-mana pergi terpaksalah menggunakan kasut cabuk tersebut sementara menunggu kalau-kalau ada bajet bulanan yang berlebihan.

Ini yang membuatkan aku berada di persimpangan dilemma.

31 comments:

Anonymous said...

Yo Kerp, you are so funny lah..Ayah Pin takkan la muka macam itu haha!!! and yes..they do look like ballerina shoes, must be comfy and I am quite sure you wore it during our 'date' hehe..Take care :D MK

Pi Bani said...

Eii mamat sorang ni... yang tu bukan gambarajah kasut tapi gambar kasut le. Gambarajah tu diagram le yeop!!

Anyway, okay, so the choice now is either to leave a lubang in your kasut or to leave a lubang in your pocket... which one more comfy ek?

Mior Azhar said...

Beli jer, dik!

Kerp (Ph.D) said...

Mary!

It is comfortable. Been holding on to it for a while now I wish I don’t have to come to this point….hehehe…very sentimental la. But I think for our next date you wont be seeing it anymore.


Kak Pi,

Eh, ye ke? Ha ah laa…hehe…bm saya cabuk gak, macam kasut tu. I’ve corrected it anyway.

Kasut berlubang boleh tahan lagi, dompet kalu, sesak nafas dibuatnya yong oiii…


Bang Mior,

Keputusan akan diambil pada hujung minggu nanti…hehehe

Water Lily said...

Woo..sesekali si Kerpie menulis dalam BM(Bahasa Melayu ke atau Bahasa Malaysia?)- lantak le,sapa pedulikan Melayu ka,Malaysia ka..

Cantik..ada makna tersirat di sebalik yang tersurat ni

Tabik!

ps:Tulis le dalam BM selalu.:)

Akmal said...

Ello bro. Beli, jangan tak beli :D
Eh, yang lempar kat mantan US president tu, bayangkan kalau itu terompah....
hehehe...

Tinesh said...

Bang, saya ingat ar, itu Petaling Street ada itu palsu punya kasut la. Dia punya rupa summmua sama tapi itu keselesaan lain skit la. Tapi itu pun abang boleh kau tim dengan beli sindiri punya sole la.

Lagipun, itu kasut 3 belang ke, kasut buat sahaja ke, kasut apa apa pun ar, dia banyak murah la. Kalau itu kasut butul butul punya harga RM 150, kat itu PS boleh dapat setengah harga. Belum bargain lagi pun. Fikir la baik baik

:D

Salt N Turmeric said...

Light shoes memang important. Tapi apa benda mantan tu Kerp? Tak fahamlah.

Kerp (Ph.D) said...

Kak Mar!

Ha ah, tiba2 ada mood nak tulis dalam bahasa ibunda plak. InsyaAllah akan selalu guna bahasa kita. Tapi takde maksud tersirat pon. Apa yang tersurat, itulah yang dimaksudkan.


Mal,

Abg ni evil sikit mal. Kalau alang2 nak baling terompah, baik bullet je terus. Aman 1 dunia.


T,

I’ve been accessorised with fake goods my entire life I thought its time I splash a bit la. And now that you have mentioned it, its going to be a race between adidas and jenama buat sahaja…muahaha…I prefer the latter which means I have to do another round of window shopping.


Farina,

Mantan tu maknanya bekas. As in former, or ex.

Contoh ayat- Kat Von D adalah mantan kekasih saya. (Kat Von D is my ex-girlfriend.)

anfield devotee said...

Kat von D yer ex?!!? Pegi la dey. She been with me fer several years now & she never once mentioned yer name . . .

Anonymous said...

Eiii... nakal betul u ni... nakall... budak nakal... tapi best!

Kerp (Ph.D) said...

Bala Ji,

pity her. apparently she hasnt got over me yet after all these years.

hehhehehe...


anon,

wei, mana ada. saya bukan budak :)

cakapaje said...

Salam kerpie,

'ullo! Is this kerpie's blog? Or, has someone hijacked it? I think, that must be it...lah! Apart from a BM entry, there's no bloody swearing at all! ;)

Tinesh said...

Kerp and Bala: Tipu la korang. Ive been with her since 2 years ago la. She said she has never had anyone better. She prolly meant you guys :P

jaflam said...

Hai Kerp,
Seronok juga baca tulisan Melayu awak macam suci dalam debu. Sejak Bush kena baling dengan kasut, topik kasut ni jadi panas pulak.

Kalau kita tak mertabatkan bahasa kita, siapa lagi.

Kata Tak Nak said...

Adoh penuh dengan nostalgia.
Kasut ku,
kau lah nyawa ku,
Tak kan ku lontar mu
walaupun ke muka george belukar
sebab aku tahu
nilai mu lebih tinggi
dari belukar yang celupar itu.
Kasut ku, walau kau sudah robek
tetap aku menyangimu.
Tinggal lah engaku dalam kabinet ku
walau pun aku pakai yang 3 calit
engkau tetap dihatiku.

Woi beli la saja yang 3 calit ka, yang right ka atau yang ghimau amerika selatan kan.

wanshana said...

Ish ish ish...nak kena solat istikharah ke Kerp?!!!

Hehehe...Pejam mata and beli ajer lah, Kerp. Once in a while just don't think too much, and give yourself the well-deserved treat, okay?

Kerp (Ph.D) said...

Shah,

Orang kata tukar angin, or selera whichever way you wanna put it. whats important I can get the message across; that I am broke…hehehe…


T man,

You sure you meant Kat Von D, and not Ami James? Muahhahaha…


Dato J,

Sekali sekala kena polish balik bahasa ibunda ni. Takut karat. Anyway, if you noticed whenever we meet I’ve been wearing the same pair of shoes, the one I’m blogging about. So happened je Bush dibaling kasut, regrettably tak kena…hahaha…


Cikgu,

Muahahahaha…I’m very sure that was written off the cuff, and the result was inevitable as always. Beautiful. Disebabkan sajak ni, aku decide nak simpan je walaupon tak dipakai. Priceless, tak macam muka bush and certain cabinet kayu ministers.


Kak shana!

Mungkin tak sampai ke tahap nak kena beristikharah kot…haha…

But I’m taking your words. I have been paying bills I cant quite see where exactly my money goes. Time to treat myself really, especially on essential goods. Thanks!

Achilles said...

Kerp: The old kasut ringan you talking about... is it Penguin shoes? Those shoes are cool man and i used to wear them those days. I still remember, 1 pair only cost RM 9. those were the days.

Today i wear leather version of penguin shoes aka loafers / moccasins. hehehehe

blackpurple @ jowopinter said...

Salam sdr.

Nak beli kasut pun kadang-kala bisa menerbitkan suatu dilema yang begitu dalam dan menusuk ya sdr. :)

Begitulah kehidupan. Benda yang kita sangka remeh-temeh, sebenarnya mempunyai maksud yang mendalam. Sebagai alas kaki itu satu, sebagai objek untuk lontaran itu satu lagi, misalnya. :D

Mat Salo said...

Hmm, kasut?

Betul ke jowo yang agak pinter tu, kasut ni bisa buat kita pusing dan merumitkan. Tatapi saya lebih senang dgn gelaran sepatu. Sebab di Indo sebut 'kasut' tiada yang tahu. Semoga saudara Kerp dapat nabung uang dan miliki sepatu 3 calik itu.

Dikhabarkan Toko2 Al-Ikhsan ada merek yang saudara butuhkan.

-Penggemar musik band 'White SHOES and The Couples Company'

Anba said...

Bro...
kalau nak beli kasut ini mmg masa yg paling sesuai sebab skrg ini musim membeli belah...
Al ikhsan..dan kedai kasut kat Pertama atau Campbell ok gak...


Kate Von D eh.... dia pun dalam sale kah ?

IBU said...

Man are man - how can u survive 2 years with the same shoes? I wonder...

so if u r planning to buy one, quite rightly, this is a good time to buy, sbb year end sales merata-rata.

hehehe... saja ler nak bagi excuse, org pompuan kan pantang nampak kasut Kerp oi !!!

p/s tak nak pakai kasut cap 'buaya'. Simple yet rery durable I heard. Tapi fulusssssss....

senorita.. said...

nice! write in BM more.. and erm, which design u lookin at? saje nak kepo

Kerp (Ph.D) said...

Rajan,

Yea man, something like the penguin shoe. This one however is brand-less but definitely cost more than 9 bucks…hehehe…

*loafers are too heavy for my fancy la boss.


Wak Purp,

Yang menyebabkan rasa dilemma tu lebih pada harganya. Sesekali nak spend ratus-ratusan kenalah piker ratusan kali juga…hehehe…


MAS Salo!

Gue butuhkan sepatu yang ringan dan bisa disarungin begitu seneng banget. Kata orang bulek- practicality. Hehehe….


Anba,

Yang aku target takde discount. Tu yang aku pelik, kata nationwide megasale? Tapi adidas terkecuali. Ini yang ppaling aku tak puas hati.

Re Kat von D- so it’s a race between 4 of us? hehehhe…


IBU!

Its about practicality. And btw, when we shop, we don’t need to browse for hours and end up with nothing, which is usually the case with you ladies…hehehe…



Karen Lim,

My preference has always been with a simpler design. Definitely not the ones with shocking colours.

Anba said...

Bro: Regarding kate von d... i rather go for Takako Kitahara...heheheh...

jue said...

Hi Kerp,

Lama tak sempat baca blog you. Nak beli kasut baru? Hmm...beli lah satu jangan tak beli...kasut for new year!!..

Regards,
Jue

Zawi said...

kerp,
Seberang sungai dari Rantau Panjang ada sebuah pekan bernama Golok yang menjual pelbagai kasut berjenama termasuk yang berlogo tiga calit. Disini apa jenama pun boleh taruk. Apa pun ia adalah kasut impot bukan lokal. Amacam nak Pak Zawi belikan?

Kerp (Ph.D) said...

Anba,

Dude, takako’s blazing hot mannn…I googled her up and got more than just a pretty face, y’know what I mean? Hehehehe….


Jue!

Ha ah…lama tak singgah. Hope you’re doing great over there. Btw, dah beli dah pon….hehehe…a new pair not just for the new year but for years and years to come hopefully.



Pak Z,

Terima kasih Pak Z, tapi saya dah beli pon. Bukan apa, my entire life I’m accessorised with imitation goods I thought I’d splash for this occasion, so got myself a branded pair (3 calit).

By the way, heard a lot about Golok. This town is synonymous with quite a few errm, how shall I put it,…activities? yea…hehehe…

jue said...

Hi again Kerp,

Huh dah beli dah...good..
Next time, if you want to buy a pair of shoes let me know so that i can buy one for you as a gift!..

Anyway, i am ok over here (still alive)..

Take care..

Regards,
Jue

Kerp (Ph.D) said...

Jue!

really? hey, i could do with extra pair, y'know...hehehe...

Happy new year and keep surviving!