Wednesday, September 17, 2008

Aku seorang rasis

Waktu aku tersekat didalam traffic jalanraya tempoh hari, mata aku melilau dikiri dan kanan kereta seperti biasa, manalah tahu ada pemandu perempuan sedang membetul-betulkan colinya. Namun aku kecewa kerana, yang aku dapat lihat kebanyakannya hanyalah lelaki-lelaki cina sedang berbual melalui telefon bimbit masing-masing. Ia membuatkan aku terfikir, mungkin bagus juga zaman sekarang kerana adanya technologi telefon bimbit ni. Sekurang-kurangnya kuranglah mamat2 cina ni mengorek hidung kerana ada telefon telefon bimbit untuk melepaskan kebosanan ketika.

Hari tu, aku berbuka di restoran India. Dah puas cekik aku pun bayar. Terkejut beruk makyeh bila harga ayam masala yang aku dah mamah harganya mahal, begitu ke tahap nak mampos. Servis budak India sorang tu jauh dari memuaskan. Seperti biasa disebabkan takut nak berterus terang, aku maki mamat India tu dengan perkataan paling kesat,iaitu pundek, tapi dalam hati je sebab aku takut. Mereka ramai. Yang sorang tu badan tegap dan berbuncit arak, tangan dan dada berbulu-bulu, seperti kingkong bundy.

Bercerita tentang kemarahan, tadi selepas berbuka aku bengang kerana Karipap yang aku makan tadi haram tak sedap. Rasanya teramat tawar, juga begitu ke tahap nak mampos. Mungkin lah sibudak melayu yang menjual karipap tersebut boleh memberi puasa sebagai alasan. Namun bagaimana pula pada bulan-bulan lain, dimana karipap tetap tawar tiap-tiap kali beli dengan dia. Kuih buah melaka pula penuh dengan tepung je. Setakat gula melaka seto’et lebih baik digelarkannya sahaja sebagai kuih buah dada.

Macam pantat. Hari ni aku berbuka kenyang dengan carutan disebabkan penipuan.

Seperti juga bulletin utama yang aku tonton tadi. Penipuannya ketahap nak mampos kali dua. Menontonnya bukan kerana ingin mengetahui berita terkini yang penuh dusta. Aku nak tukar ke filem orang putih tetapi alat kawalan jauh berada begitu jauh dari bilik air dimana aku sedang berada tadi sambil melakukan aktiviti berak.


Ahmad...

20 comments:

Zabs said...

Salam Kerp,
Saya juga seperti anda, cuma ia kini disimpankan sahaja. Semasa muda dulu mungkin lebih dari apa yang anda luahkan. Selamat berehat, kurangkan sedikit mencarut, kerana ia baik untuk perut anda..hehehe..

Kata Tak Nak said...

Awat Ahmad hang ni rasis sangat? kan baik kalau hang jadi racer?

Kerp (Ph.D) said...

pak zab,

hehe...my apology for this posting may sound abit keras. rest assured pak zab, i did not mencarut pon. luahan hati melalu typing je...


cikgu,

la ni nama ahmad begitu sinonim dengan rasis. ahmad sekor tu membusukkan namesake dia seluruh dunia....cehh betul...

the Constantly Dramatic One said...

"manalah tahu ada pemandu perempuan sedang membetul-betulkan colinya."

Ahaha, celaka. Pernah skali benda ni terjadi kepada aku. Tengah betulkan coli tengah traffic jam tetiber rasa macam ada orang tengah tengok. Bila check, tengok ada mamat ni kat kerete sebelah tengah senyum-senyum. Celaka.

Nasib baik pakai cermin mata yang besar nak mampos tu, a'la pelakon Hollywood oleh tu dia tak nampak muka lah. Malu beb.

Celaka punya jantan.

Pi Bani said...

Ahmad... Ahmad... dah engkau tahu karipap tu tetap tawar setiap kali dibeli dari budak Melayu tu, yang engkau beli juga dari dia kenapa?

Dan betullah engkau ni rasis! Kenapa tidak disebut langsung mengenai mana-mana mamat atau minah dari bangsa "lain-lain" di dalam posting kau ni ha?!

fergie said...

Oi Kerpov .. apa posting ini ha? Lu tahu BM saya tak pandai .. tak faham la .. lu Mat Rempit ah? Cikgu kata betul la .. lu kan baik jadi racer .. brooommmm broooommmm .. hahahahaha

Kerp (Ph.D) said...

CDO,

Kenapalah aku tak bernasib baik macam jantan celaka tu. Tapi walau sebakul kau memaki hamun, dia tetap mendapat ketawa yang terakhir.


Kak Pi,

Kerana saya rasis lah saya sengaja tinggalkan mereka diluar….muahhahaha…


Makcik iris,

Basically it was meant to emphasize on racial issue that’s been in a bad light in recent times. Each race has its own flaws but me as a Malaysian are so used to it its not an issue. Racism should have been buried long time ago and dead by now to make its return. Its uncivilised. Period.

Tinesh said...

"berbuncit arak"

HAHAHAHHA!!! jenaka anda telah mencuit hati saya walaupun terasa sedikit kemarahan kerana kamu seorang racis!

Perkara coli tu, saya juga belum bertuah melihat pabila memandu kereta. Mungkin kita berdua patut memandu sekitar bandar dan memburu pemandu wanita yg membetulkan colinya. Apa kata anda? :P

ps: if i wrote like this for my SPM BM paper, sure A1 la hahaha

fergie said...

You make me laff, Kerpov! Calling me Makcik some more .. hahahaha .. aiya, if there were more people like you out there Malaysia would be paradise. Didn't TDM recently write something re racial divide? If I read correctly, he doesn't think we will become one bangsa Malaysia .. with MCA, MIC, etc .. race-based .. hey .. I don't need someone to speak on my behalf, thank you very much (not MCA/Gerakan anyway) :)

anfield devotee said...

"berbuncit arak"

Fooker, who were you thinking about when you made that description ah!?!

pundek!

(*self-conscious macha with a beer belly*)

psychomocha said...

hahahah - kelakar la posting ini. saya ketawa besar selepas membaca setiap perenggan. :P

Kerp (Ph.D) said...

T mannn,

Muahahaha…aku rasis terhadap semua bangsa di negara kita.

No, actually my point was we are all guilty of those instances, regardless of your skin colour. Its all about being Malaysian.

And that coli part, its all about being a guy. I can be sexist at times.


Aunty iris!

Yea, for as long we have racial-based party, racial issue will persist. I’m a TDM fan but I admit I don’t share some of his views. All up to the individual but the line should be drawn when a certain race is at stake. We’re Malaysians first and foremost.


Bala ji,

Dudeee…muahahahahhaaaaaa…I swear you were the least I had in mind. It was one of the restaurant helpers la, who else. Only that he looked very sober.



Hello madam O,

Hehe…terima kasih kerana sudi mengunjungi blog saya yang hina ini. Semoga puan O tidak kisah saya mempautkan blog anda disini.

Tinesh said...

Dude, I agree with you. Definitely we all are guilty of making racist jokes and stuff. Hell I purposely say the only reason why I tease this fler in college is cuz he's a chinaman.

But at the end of the day, we all still eat and smoke and drink together. Dunno why some people like to take skin colour so weirdly.

senorita.. said...

you sexist racist..!

lain kali beli pisang goreng,bukan karipap..

Kerp (Ph.D) said...

T,

We all have chinese friends and I don’t mind to admit been calling him names that deems derogatory to his race in general and he does so likewise, but that’s the beauty part of it. We’re mature lots, it takes more than name callings to get us all offended.


Karen,

Seksis dan rasis…juga seorang rapis…muahahahhaaaa

mott said...

WAKAKAKAKAAK...kelakar betul.

Maaf ya..fikiran saya english, so BM saya macam err...pantat (saya tahu, ini 'bad word'), tapi bila baca ni..bestnya..boleh 'exercise' saya punya otak sikit.

does that make sense? wakakakakakak saya pun suka akitiviti berak!

Anonymous said...

saya suka bila awak mencarut dalam english. lagi best...wakaka

-radz

Kerp (Ph.D) said...

Mott,

My thought was in English mode while writing this. BM saya nowadays macam pantat jugak because lately I’m so used to write in English…muahahaha…seriously, it has affected my bm. Hey, you’re dealing with a mad man here, everything makes sense…no worries there.


Radzzzz,

Saya pula suka mencarut dalam bahasa English. Bm, cina dan juga India…kihkihh…

kak minah said...

teruknya bahasa mesia hang
cakap omputih jelahhh.

Kerp (Ph.D) said...

kak minah,

alaa..main2 je penulisan tu. bahasa ibunda saya jauh lebih hebat dari penggunaan BI...serious.